İnternetin yaygınlaşması ve teknolojide yaşanan gelişmeler, birçok mesleği etkilediği gibi gazetecilik mesleğinde de köklü değişimler yaşanmasına neden oldu. İnternet öncesi dönemde; kağıt gazeteler, radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla okurlara hitap eden gazeteciler, haberlerinin ve yazılarının büyük bir bölümünü artık dijital mecralar üzerinden yayınlıyor.
Medyada yaşanan bu değişim, hız ve kaliteli içerik gibi rekabetleri de beraberinde getirdi. İnternet gazeteciliği, farklı sosyal medya platformların ortaya çıkmasıyla her geçen gün değişimini sürdürürken, gazeteciler de zaman zaman işlerini kolaylaştıran yardımcı araçlara başvuruyor.
Gazete Stalk, haber üretiminde vakit kazandıracak bazı yardımcı araçları, gazeteci ve gazeteci adayları için derledi:
- Tweetdeck: Gazetecilerin kendi veya çalıştıkları kurumların hesaplarını profesyonel bir şekilde yönetebileceği bu platform, bünyesinde büyük kolaylıklar barındırıyor. 2008 yılında piyasaya sürülen TweetDeck üzerinden uzun süre pek çok farklı sosyal medya platformunun yönetimi sağlandı. Ancak 2016 yılında bu arayüz Twitter tarafından satın alındı ve hem diğer sosyal medya platformlarına olan destek hem de aracın Android ve iOS mobil uygulamaları kaldırılarak tüm araç yalnızca Twitter’a kanalize edildi. Gazeteciler, Twitter’daki akışı anlık olarak bu platform üzerinden takip edebildiği gibi, aldıkları mesajları, seçtikleri hastagh veya gündem konularını da tek ekran üzerinden rahatlıkla görüntüleyebiliyor.
- Photopea: Adobe’un Photoshop uygulamasının arayüzünü kullanan bu platforma bilgisayarınızdaki herhangi bir tarayıcıdan rahatlıkla erişebilirsiniz. Fotoğraflarınızı düzenleyip bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
- Remove.bg: Öne çıkarmak istediğiniz bir objeyi, fotoğrafınızı yükleyerek bu platform üzerinden saniyeler içinde dekupe edebilirsiniz. Platform yüksek pikselli bir dekupe dosyası için ücret talep ederken, belli bir piksel aralığına kadar ücretsiz hizmet sunuyor.
- ChatGPT: Son dönemlerde adından sıkça bahsettiren bu yapay zekâ yazılımı sayesinde bazı sorulara ‘özgün’ yanıtlar alabilir ve özgünleştirmek metinleri bu platform aracılığıyla özgünleştirebilirsiniz. Ancak ücretsiz sürümünde zaman zaman hatalar meydana gelebiliyor. Verdiğiniz talimatın ardından aldığınız bilgileri veya değişime uğrayan metinleri kontrol etmekte fayda var.
- WeTransfer: WeTransfer, herhangi bir kullanıcı kaydı gerektirmeksizin tam 2 GB’a kadar dosyaları ücretsiz şekilde göndermenize/almanıza olanak tanıyor. WeTransfer dosya gönder dedikten sonra bir hafta boyunca WeTransfer’in sunucularında kalan dosyanız, bu süre içerisinde indirilmeye devam edilebiliyor.
- Google Earth Pro: Google Earth Pro, ücretsiz bir şekilde bilgisayarınıza kurabileceğiniz düşük boyutlu bir harita yazılımıdır. Bu uygulamadaki ‘Time Lapse’ özelliği ile seçtiğiniz bölgelerin uydu görüntülerindeki değişimi inceleyebilirsiniz.
- Canva: Kullanıcıların sosyal medya grafikleri, sunumlar, posterler ve diğer görsel içerikler oluşturabildiği bir grafik tasarım platformudur. Web’de ve mobilde kullanılabilir milyonlarca resim, yazı tipi, şablon ve illüstrasyonu kullanıcılarına sunar.
- Google Drive: Bulut tabanlı bir depolama ve dosya paylaşım hizmetidir. Dosyalarınızı çevrimiçi olarak güvenli bir şekilde saklayabilir, istediğiniz zaman düzenleyebilir ve paylaşabilirsiniz. Herhangi bir cihazdan erişilebilir olması da büyük bir kolaylık sağlar. Ücretsiz olarak 15 GB depolama alanı sunan Google Drive, ihtiyaç duymanız halinde ek depolama alanı satın almanıza da olanak tanır. Dosyalarınızı güvende tutmanız ve diğer kullanıcılarla kolayca paylaşmanız için kullanıcı dostu bir platform sunar. Hızlı, pratik ve kullanıcı dostu bir dosya depolama çözümüdür.