Oyunda ayrımcılığa karşı: KuirGaming

Dijital oyun dünyasında LGBTİ+’ların birlikte oyun oynayabilmesini ve bu alanları dönüştürebilmesini amaçlayan platform KuirGaming, yakın zamanda e-spor takımı kurduğunu duyurdu. KuirGaming ekibi, oyun alanında nefret söylemlerinin yeniden üretilmesini engellemenin yolunun LGBTİ+ ve kadın görünürlüğü sağlamak ve kişilere yaptırım uygulamak olduğunu vurguladı.

Başta çevrimiçi olmak üzere tüm oyunlardaki nefret söylemlerine, eril dile ve ayrımcılığa karşı oluşturulmuş bir LGBTİ+ oyun platformu KuirGaming. Topluluk, yakın zamanda kadın ve LGBTİ+’ların katılabileceği e-spor takımı kurdu. Amatör ya da profestonel olarak e-sporla ilgilenen oyuncularla birlikte oyun dünyasındaki cinsiyetçilikle mücadele etmeyi amaçlayan KuirGaming ekibi, sorularımızı yanıtladı.

-KuirGaming nasıl bir platform? Neler amaçlıyorsunuz?

KuirGaming başta daha dijital ve çevrimiçi oyunlar olmak üzere tüm oyunları da kapsayan şekilde oyunlarda karşılaştığımız nefret söylemlerine, eril dilin hakim olduğu alanlarda ayrımcılığa karşı oluşturduğumuz, LGBTİ+’lar ve kadınlar için daha güvenilir ve kendimizi ait hissettiğimiz alanlar yaratmak için yola çıktığımız bir platform. Oyunları beraber oynayarak çok sevdiğimiz bu faaliyeti daha ait hissettiğimiz bir alanda yapmayı arzuluyoruz. Fobik, ırkçı, ayrımcı ifadelerle karşılaştığımızda karşı tarafı dinlemeye ve değiştirmeye çalışıyoruz. Artı olarak da bir e-spor takımı kurduk son dönemde, orada da aktif faaliyet gösteriyoruz.

Fotoğraf: https://kuirgaming.org/

-Birçok LGBTİ+ için oyun oynamak belki de başlangıçta akla gelmeyecek bir eylem. KuirGaming gibi platformlar sayesinde oyunun ulaşılabilirliği artabilir mi?

Oyuna ön yargılı yaklaştığı için bazı LGBTİ+ ve kadın arkadaşlarımız hiç oyun oynamamıştı, internet kafeye gitmemişti… Onları küçük küçük ellerinden tutarak oyun oynamaya yaklaştırdık. KuirGaming olarak buluştuğumuzda hiç oyun oynamamış kişiler de aramıza katılıyor ve ardından çok keyifli olduğunu belirtiyorlar.

-Hangi oyunları oynuyorsunuz?

Kriterimiz herkesin ulaşabileceği, telefondan ya da bilgisayardan girebileceği WEB tabanlı oyunlar olması. AmongUs, Gartic.Phone, Valorant gibi oyunlar oynuyoruz. Biraz daha kolektif oynayıp birlikte vakit geçirebileceğimiz oyunları tercih ediyoruz.

Fotoğraf: X’in yapay zeka botu Grok

-E-spor takımınızdan konuşmak isterim. Bu fikir nereden doğdu?

Geçtiğimiz ay İstanbul’da queer spor takımlarının katıldığı QueerOlimpix düzenlendi. Bizler de nasıl katılabileceğimizi düşünürken e-spor takımı kurmak aklımıza geldi. 10-15 arkadaşımız başvurdu, forma tasarımlarımızı yaptık ve etkinliğe katıldık. Akşamları bir internet kafeye gidip Valorant oynuyorduk, oralar erkek egemen ortamlar olması nedeniyle ulaşılamaz görülen yerler. E-spor alanı da tıpkı internet kafeler gibi erkek egemen ve LGBTİ+ dışlayıcı bir yer. Oraya bir çomak sokmak, orayı dönüştürmek, “Biz de buradayız, oyun oynayan LGBTİ+’lar da var!” demek bizim amacımız. 

NEFRET SÖYLEMLERİNE KARŞI ‘BEN BURADAYIM’ DEMEK ÖNEMLİ

-Sizin de bahsettiğiniz gibi eril ve cinsiyetçi olan e-spor alanında LGBTİ+’ların karşılaşabileceği belli başlı sorunlar olabilir. Nefret söylemleri gibi problemlerle nasıl başa çıkmayı planlıyorsunuz?

Nefret söylemlerine karşı yapılacak en güzel şey, oradan ayrılmamak. Örneğin bu bir oyunda başınıza geldiyse o oyun bitene kadar orada kalmak, o kişiye “Sen istesen de istemesen de ben buradayım” diyebilmek. Takımımızı daha da büyütmek en güzel cevap olur. 

Fotoğraf: https://kuirgaming.org/

Oyunlarda “Allah’ın lanetlediklerisiniz” minvalinde dini bir mesaj alabiliyoruz. LGBTİ+’larla temas kurmadıkları için ve mevcut politik sistemin fobik söylemlerinin etkisinde kaldıkları için böyle yorumlar yazdıklarını düşünüyoruz. Bir taraftan komik bir taraftan üzücü. KuirGaming de bunu değiştirmek için bir araç olabilir aslında.

YASAK DEĞİL YAPTIRIM

-Discord gibi dijital mecralar kadına şiddet konusunda çok konuşuluyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu ülkede kadın ve LGBTİ+ düşmanlığının artarak devam ettiğini görüyoruz. Son dönemde de “incel”lik kavramının çıkışı ve bu insanların özellikle Discord gibi yerlerde örgütlenmeleri ve dijital mecralarda cinsiyetçi, ayrımcı, LGBTİ+fobik söylemlerini devam ettirmeleri ve bunlara karşı bir şey yapılmaması geldiğimiz noktayı anlatıyor. Dijital yayıncılık alanı erkek egemen bir alan. Bu alanlarda kadın ve LGBTİ+fobinin ve nefret söylemlerinin yeniden üretilmesi için Discord kanalları bir araç. Çünkü incel’ler oralarda örgütleniyorlar. İnsanlar anonim bir şekilde ekranın arkasına sığınıp sokakta yapamayacakları nefret eylemlerini yapabiliyorlar ama dijital olduğu için bunun yaptırımı çok zor. O yüzden biz bu alanda toplanmanın ve dayanışmanın çok önemli olduğuna inanıyoruz. KuirGaming’i kurarken sadece oyun oynamak için kurmadık, bunlarla mücadele etmek için de kurduk.

Zeynep Saçar

Cumhuriyet gazetesinde muhabirliğe başladı. Yazarlığa BantMag gibi kültür-sanat odaklı platformlarda devam etti. Şu an serbest muhabirlik yapıyor ve çeşitli platformlara yazıyor. Sivil toplumda gönüllü medya işleri yapıyor. Mesleki yolculuğunun yanında Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans eğitimine devam ediyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.