Football Manager’ın bağımlılık yapan dünyasının gerçek tutkunu: Mustafa Anıl Benli (FM Bağımlısı) ile röportaj

Football Manager (FM), dünyanın dört bir yanında, futbolseverlerin hayal gücünü ve taktiksel becerilerini sınayabildiği, oyuncunun bizzat takımın başında olduğu eşsiz bir futbol simülasyonu.

Öyle bir simülasyon ki bu oyunun tutkunları, takımlarını başarıya taşımak için sayısız geceyi uykusuz geçirirken, günlerini adeta kariyerlerine adıyor.

Oyunda başarıya ulaşmak için yalnızca iyi bir kadro kurmak yetmiyor. Futbol dünyasını gerçekçi bir şekilde simüle eden FM, aynı zamanda taktiksel zeka, iletişim becerileri ve en önemlisi büyük bir sabır gerektiriyor.

2023 yılı itibarıyla dünya çapında yaklaşık 8 buçuk milyon kişinin oynadığı düşünülen bu oyunun, Türkiye’de de hatrı sayılır bir kitlesi bulunuyor.

Bu tutkuyu en yüksek seviyelerde yaşayan oyunculardan biri de ‘FM Bağımlısı’ lakaplı Mustafa Anıl Benli. Malatya’da doğup, ODTÜ’de eğitim alan Mustafa Anıl Benli, FM evreninde geçirdiği uzun yılların ardından hem bu oyunun hayranı, hem de içerik üreticisi oldu. Benli, aynı zamanda Altay’ın e-spor takımının da oyuncusu.

Mustafa Anıl Benli ile oyundaki başarıları, içerik üreticiliği ve yaşadığı deneyimler üzerine samimi bir söyleşi yaptık. Keyifli okumalar…

Kendini tanıtabilir misin?

Merhabalar, ben Mustafa Anıl Benli. 1996 yılında Malatya’da doğdum. 2015 yılında ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünü kazandım. Daha sonra geleceğimin böyle olmamasını istediğim için 2020’de ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümüne yatay geçiş yaptım ve bu sene mezun oldum. Normalde bir girişimciyim. ODTÜ’den arkadaşlarımla beraber çok başarılı olacağını düşündüğümüz PatiWe adında bir uygulama çıkardık ama işler istediğim gibi gitmedi. Şu anda da daha çok Football Manager üzerine bir içerik üreticisi ve yayıncıyım.

Football Manager öykün nasıl başladı, kaç yıldır bu oyunu oynuyorsun?

Football Manager hikayem birçok eski oyuncu gibi benim de Championship Manager oyunuyla başladı. Bir gün çok sevdiğim bir komşum elinde bir CD ile bize geldi ve “Çok güzel bir oyun buldum” dedi. Oyunu açtı ve takım olarak, o Galatasaraylı ben de Fenerbahçeli olduğum için, memleket takımı Malatyaspor’u seçtik. Bu oyun CM 03-04’tü ve hayatımda oynadığım ilk ve en beğendiğim menajerlik oyunu oldu.

Neden FM?

Bana bir oyundan almam gereken her şeyi sunuyor. Heyecan var, strateji var, mutluluk var, gerginlik var. Bunların yanında -son yıllarda bu özelliğini biraz kaybetmeye başlasa da- piyasadaki en gerçekçi oyun olduğunu düşünüyorum.

FM’nin sana öğrettiği, kazandırdığı şeyler nelerdir?

Kesinlikle birçok insan gibi benim de İngilizce aşinalığımı bu oyun sağladı. FM13’e kadar neredeyse çoğu oyunu Türkçe yama olmadan İngilizce oynadık ve metin tabanlı bir oyun olduğundan dolayı da İngilizce’mize oldukça katkısı oldu. Bunun yanında bana kocaman bir kitleye ulaşmamı sağladı. Bu oyunu oynayan binlerce kişiden oluşan birçok topluluk kurdum ve yeni yüzlerce arkadaş edinmemi sağladı.

FM’nin sana kaybettirdiği şeyler nelerdir?

Zaman. Oldukça basit, zaman. Her sene yüzlerce saat oyunun yeni çıkan serisini oynadım.

“FM yalnızca bir oyun değildir” tezine katılıyor musun?

Tabii ki. Buna katılmamak mümkün değil. Dediğim gibi piyasadaki en gerçekçi oyun bence ve böyle olunca gerçekten bir menajer gibi hissedebilirsin. Oyundan keşfettiğin futbolcularla gerçek hayatta iletişim kuranları görmüşsünüzdür, FM asla yalnızca bir oyun değildir.

Altay e-Spor takımındaki maceran nasıl başladı, nasıl gidiyor?

Dünya çapında düzenlenen ilk FM turnuvası FIFAe Dünya Kupası 2024’ten sonra Altay e-Spor müthiş bir girişimde bulunarak bir FM takımı kurmaya karar verdi ve benim de bu takımın başına geçmem için bir teklifte bulundular. Ben de seve seve kabul ettim. Gelecek turnuvalar, ekibin büyümesi adına çalışmalarımız devam etmekte.

Sosyal medyada ciddi bir kitleye hitap ediyorsun. Sosyal medyadaki öykün nasıl başladı, motivasyonun neydi ve şu anda nasıl gidiyor?

Ağustos 2019’da kişisel Twitter hesabımda gezerken, yanlış hatırlamıyorsam 100 takipçili bir FM hesabı gördüm ve oynadığı kariyerlerden anlar paylaşıyordu. Bir an benim de böyle bir hesap açıp FM oynayan insanlarla iletişime geçmem gerektiğini fark ettim. Ben hesabı açtığım sıralar Twitter’da FM için içerik üreten çok çok az hesap vardı. Zaten neredeyse tüm boş vaktimi bu hesaba ayırarak kısa süre içerisinde hesabı büyüttüm. Tabii bu büyümeyi FM kitlesi olarak düşünmek gerekir. Motivasyon benim için önemliydi. Genelde başladığım herhangi bir işten bir süre sonra sıkılıp bırakan bir insanım ama bunda hiç öyle bir şey olmadı. Sanırım burada beni motive eden şey takipçi sayımın her gün giderek artmasıydı ve sürekli yeni ve ünlü insanlarla tanışıyor olmamdı. İlk gün tweet atarken yaşadığım heyecanı şu an hala yaşıyorum çünkü sevdiğim bir oyunla alakalı bu hesabı kendi çabalarımla gitgide büyüttüm.

Yayınlarınla ilgili neler söylersin?

Canlı yayınlarımda Football Manager kariyerleri oynuyoruz. Neredeyse her gün oynuyoruz ve hala sıkılmıyorum. Bu oyunu, başka insanlarla birlikte oynamak kadar eğlenceli bir şey neredeyse yok. O transfer dönemine girdiğimizde izleyenlerin bir anda onlarca oyuncu önerisi vermesi… Tarifsiz.

FM Bağımlısı’nın yayınlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

https://kick.com/fmbagimlisi

https://www.youtube.com/@fmbagimlisii

FM’ye yeni başlayanlara tavsiyelerin nelerdir?

“Başlamamaları” diye komik bir cevap verilir buna genelde. Çünkü oyunu ciddi şekilde oynadıktan sonra bağımlı olmamak çok zor. Futbolla alakası olan, futbolu seven ve futbol bakış açısını geliştirmek isteyen herkes bence bu oyuna başlamalı. Ciddi anlamda oynayan kişilerin futbol bilgisini geliştirdiğini düşünüyorum. Bunların dışında, hazır taktik kullanmayın, kendiniz taktik oluşturun. Kaybede kaybede doğru taktiği bulacaksınız. İnternetten ‘wonderkid’ önerilerine bakmayın, kendiniz keşfedince daha çok zevk alacaksınız ve tabii ki save&load’dan uzak durun.

FM’de en çok tercih ettiğin diziliş/taktikler nelerdir? En çok hangilerinin faydasını gördün?

Açıkçası belli bir taktiğim yok. Gittiğim her takımda o takıma uygun taktik çıkarmaktan daha çok zevk alıyorum. Sürekli aynı taktikle oynasaydım bu kadar keyif alır mıydım bilmiyorum ama şöyle de bir gerçek var ki, bu oyunda 4-3-3 ve 4-2-3-1 her zaman daha başarılı ve maç temposu açısından daha zevklidir. Meta taktikleri saymazsak tabii…

FM’deki ‘save-load’ yöntemiyle yapılan hile hakkında neler söylersin?

Ahahahaha yapmam ama bazen elektriklerin gittiği olmuştur :). Şaka bir yana asla yapılmamasını öneriyorum ve kendim de yapmıyorum. Yapanları da anlıyorum, mesela transfer bütçenin çoğunu harcadığın bir oyuncunun transfer ettikten bir hafta sonra 9-10 ay sakatlandığını görüyorsun. İnsanın içinden “Bir çıkıp tekrar oyuna gireyim” diyesi geliyor tabii.

Eklemek istediğin başka bir şey var mı?

FM çok daha fazla oyuncuya hitap etmesi gereken ama belli bir kitleye sıkışmış bir oyun. Bu kitle özellikle bizim ülkemizde gitgide artıyor tabii ki. İnsanlar oyuna girdiklerinde yazılardan başka bir şey görmüyor ve bu da onlara oldukça karışık geliyor doğal olarak. Ama oyunun içine iyice girince aslında çok da detaylara boğulan bir oyun olmadığını görüyoruz. Futbolu seven herkesin en az bir sezon bir FM kariyeri yapması gerekir.

Egehan Erkün

Gazeteciliğe ilk adımını Aydın’daki yerel gazetelerde çalışarak attı. Sonrasında ulusal yayın yapan internet gazeteleri Aykiri.com.tr ve Dijitalgaste.com’da editörlük yaptı. 32. TGC Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması'nda "Anahtar kelimemiz 'medya etiği': Türkiye'de SEO haberciliğinin portresi" haberi ile üstün başarı ödülüne layık görüldü. 33. TGC Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında ise 'Haber-Haber Araştırma' ve 'İnternet Medya Sitesi' kategorilerinde iki ayrı birincilik ödülünün sahibi oldu. Halihazırda İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik eğitimi almakta ve Tele1.com.tr’de editörlük yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.