Football Manager (FM) nasıl oynanır: Yeni başlayanlar için tavsiyeler

Football Manager (FM) oyunu, dünyanın en popüler futbol menajerlik simülasyon oyunlarından biridir. Yıllardır futbolseverlerin ve oyunseverlerin ilgi odağı olan bu oyun, gerçekçi bir menajerlik deneyimi sunar. Geçtiğimiz günlerde Epic Games’te FM 2024’ün ücretsiz bir şekilde satışa çıkması, yine binlerce oyunseverin bu oyunla tanışmasına vesile oldu. Hal böyle olunca, oyuna sıfırdan başlayan birçok futbolsever, “FM nasıl oynanır” sorusuna yanıt aramaya başladı. Bu yazımızda FM’ye yeni başlayanlar için temel tavsiyeleri derledik. Gelin başlayalım…

Aşağıdaki yazıya da göz atabilirsiniz:

OYUNLA TANIŞMA

Öncelikle FM’nin FIFA gibi oyuncuları kontrol edebileceğiniz bir oyun olmadığını belirterek başlamak istiyorum. Bu oyunda futbol yönetimini çok kapsamlı bir şekilde deneyimleyip, gerçek bir teknik direktör gibi takımınızı yönetebilirsiniz. Ancak maçlara yalnızca oyuncu değişikliği ve taktik revizeler ile müdahale edebilirsiniz. Oyuncuları elle yönlendirmeniz mümkün değil.  

FM’de herhangi bir takımın başına geçtiğinizde sizden başlıca beklentiler şunlardır:

1-Teknik/taktik yönetimi

2-Transfer/Scout yönetimi

3-Mali durum kontrolü

4-Antrenman/Oyuncu gelişimi yönetimi

5-Oyuncuların psikolojik durum kontrolü

6-Basın toplantıları

LİG VE TAKIM SEÇEREK BAŞLAYABİLİRSİNİZ

FM’de yeni bir kariyere başlarken, ilk olarak oynayacağınız takımı ve oynanabilir ligleri seçmeniz gerekiyor. Bu ligleri ülkelerin yer aldığı ekrandan gerçekleştirebilirsiniz. Yine aynı şekilde o ülkelerde hangi lige kadar oynayabileceğiniz (2.,3.Lig gibi) seçebiliyorsunuz.

Eğer ‘sadece görüntüle’ seçeneğini seçerseniz o ligler yine oyunun akışında devam ediyor ancak menajer olarak o ligde takım yönetemiyorsunuz.

İLK TAKIMI STRESTEN UZAK BİR SEÇİM İLE YAPIN

FM’de yeni başlayan kullanıcıların en büyük sorunu maalesef çok kapsamlı bir oyun ile karşı karşıya kalmasıdır. Başta “Bu nasıl oyun” diye isyan etmeniz gayet normal. Çünkü ne kadar futbol bilginize güvenseniz de FM kadar kapsamlı bir oyuna alışmadan başarılı olabilmeniz pek kolay değil. Bu yüzden başta şampiyonluk veya kümede kalma mücadelesi vermeyecek olan takımları seçmeniz daha doğru bir tercih olacaktır. Böylece orta sıraları hedefleyen bir takımla sezonu en azından stres yaşamadan tamamlayabilirsiniz. Takımları seçmeden önce üzerine tıkladığınızda, bu bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

TAKIMI SEÇTİK ŞİMDİ NE YAPACAĞIZ?

Takımı seçtikten sonra artık menajerlik kariyeriniz başladı demektir. İlk olarak kulüpte yer alan antrenörleri görüntülemenizi tavsiye ederiz. Kulüp çalışanları sekmesinden ekibinizi kontrol edebilirsiniz. Teknik ekip, sezon boyunca teknik/taktik çalışmaların yanı sıra bireysel ve takım antrenmanlarında da önemli rol oynar. Bu yüzden iyi bir teknik ekip oluşturmanız, sezonun devamında size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Kulüp çalışanları sekmesinde, eksik olan teknik pozisyon ile ilgili iş ilanı verebilir ya da ilgili çalışanları direkt kendiniz bulup teklif yapabilirsiniz.

TAKTİĞİNİZİ OLUŞTURUN

Bu yazıda taktikler ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almayacak. Yeni başlayanlara temel bilgiler aktarılan bir yazı olduğu için genel uyarılar yapmayı uygun gördük. Bir sonraki yazımızda FM’deki taktikler ve bu taktiklerin neyi ifade ettiğiyle ilgili kapsamlı bir yazı hazırlamayı düşünüyoruz. Yazı hazır olduğunda burada ilgili içeriğin linkini ekleyeceğiz.

Şimdi taktiğe gelelim. Takımınıza ilk olarak bir diziliş ve bazı talimatlar vermeniz gerekecek. 3-4 veya 5’li savunma seçebilir, ileri hattı da buna göre düzenleyebilirsiniz. Yine takım talimatlarından, savunma ve hücum organizasyonları ile ilgili direktiflerinizi seçebilirsiniz. Unutmayın, yaptığınız seçimler takımınıza uygun olmalı.

Örneğin, kanat bek kullanmak istiyorsanız ancak bu rolde yeterince iyi bir oyuncunuz yoksa ya transfer yapmanız gerekecek ya da elinizdeki oyuncuya göre farklı bir diziliş belirlemeniz gerekecek.

Bu yüzden eldeki oyunculardan en iyi şekilde yararlanıp, kadronuzdaki eksikleri kusursuz bir şekilde tespit etmelisiniz.

TRANSFER YAPMADAN ÖNCE MALİ DURUMA DİKKAT

Elbette her oyuncu, menajeri olduğu takıma yıldız isimler getirmek ve güçlü bir kadro ile sezona başlamak ister. Ancak FM bu konuda size o kadar büyük bir özgürlük sağlamıyor. Öncelikle kulübünüzün size vermiş olduğu transfer ve maaş bütçesini iyice bir inceleyip, size sunulan şartlara göre transfer yapmanız gerekiyor. Kısaca, ayağınızı yorganınıza göre uzatmanız gerekecek.

EN ZOR VE EN KEYİFLİ KISIM: FM’DE SCOUT NASIL YAPILIR?

Takımdaki eksikleri belirledikten sonra sizin için transfer dönemi başladı demektir. En az teknik taktik hazırlıklar kadar önemli olan scout, size şampiyonlukların kapısını aralayabilecek olan en önemli silahınız olabilir. Transfer bütçenize göre, oyuncular seçip teklifler götürebilir, eğer kulüp onaylarsa sonrasında oyuncu ve menajeriyle transfer görüşmelerini bizzat yürütebilirsiniz. Eğer bütçeniz çok kısıtlıysa bedelsiz ya da kiralık transferlere de yönelebilirsiniz.

Peki scout nasıl yapılır? Öncelikte kulüp çalışanlarında gözlemciniz olduğuna emin olun. Eğer kulüp size gözlemci için bir bütçe ayırmamışsa, oyuncuları manuel olarak sizin aramanız gerekecek. Filtre seçeneklerinden oyuncuların değer aralığını seçerek kaliteli oyuncuları daha hızlı bulmanız mümkün. Bazen saatler süren scout ve transfer çalışmaları size yıldıracak, öfkelendirecek… Ama biraz şanslıysanız eğer, takıma kazandırdığınız bir wonderkid’in bir efsaneye dönüştüğünü izlemek sizin için büyük bir keyif olacak.

Uygun bir bonservisle ya da bedelsiz bir şekilde takıma kattığınız oyuncuların gelişimini sürdürebilirseniz, bir zaman sonra çok yüksek bedellerle bu oyuncuyu başka takımlara da satabilirsiniz. Bu yüzden scout yaparken, takıma kazandırmaya çalıştığınız oyuncuların yaşını ve potansiyelini dikkatle incelemenizi tavsiye ederiz.

ANTRENMANLARLA UĞRAŞMAK İSTEMİYORSANIZ ANTRENÖRLERE YETKİ VERİN

Eğer FM’nin karmaşık yapısında, bir de antrenmanlarla uğraşmayayım derseniz, antrenman sekmesinin üst kısmında yer alan yetki ver seçeneğini kullanabilirsiniz. Buradan antrenmanları yönetecek asistan menajeri ya da antrenörleri seçebilirsiniz.

MAÇ GÜNLERİNDE BİRÇOK ETKİYE SAHİP OLACAKSINIZ

Maç günleri, oyunun en heyecan verici kısmıdır. Taktiklerinizi ve oyuncu yönetiminizi doğru bir şekilde uygulamanız gereken andır.

Maç öncesinde rakip takımın analizini yaparak, güçlü ve zayıf yönlerini belirleyin. Buna göre taktiksel değişiklikler yapın.

Maç esnasında, oyuncuların performansını yakından takip edin. Gerekirse taktiksel değişiklikler yaparak oyuna müdahale edin. Oyuncu değişiklikleri, talimatlar ve maç sırasında yapılan diğer ayarlamalar maçın sonucunu doğrudan etkileyebilir.

Oyuncuların moralini ve motivasyonunu da göz önünde bulundurmalısınız. Soyunma odasında yapacağınız konuşmalar, oyuncuların sahadaki performansını etkileyebilir.

TAKTİĞİNİZ HER MAÇTA İŞE YARAMAYACAK, YENİLERİNİ DEMEKTEN ÇEKİNMEYİN

FM’de yeni başlayanlar arka arkaya mağlubiyetler alıp bir anda kendisini küme mücadelesinde bir menajer olarak bulabilir. Bu çok normal bir durum. Çünkü FM, hemen öğrenilebilecek, basit bir oyun değil. Bu tarz durumlarda farklı taktikler deneyip, takımınıza en uygun metodu bulmaya çalışın. Gerekirse defansif, gerekirse ofansif yöntemler deneyin. Sezon başında belirlediğiniz taktiğin, her maçta işinize yaramayacağını da unutmayın. Çünkü sizden daha iyi, sizden daha kötü ve size denk takımlarla mücadele edeceksiniz. Maç taktiklerinizi kendi koşullarınız kadar rakibin koşullarına göre de şekillendirmeniz gerekecek.

SABIRLI OLUN

Şimdilik bu detaylar ile FM’ye başlayabilirsiniz. Yine oyunla ilgili YouTube’da yayınlanmış içeriklere göz atabilirsiniz. FM, göründüğünden çok daha kompakt ve karmaşık bir oyun. Futbol deneyimini en ince ayrıntısına kadar deneyimlemenizi isteyen bir simülasyon. Bu yüzden başlarda sıkılsanız da sabırlı bir şekilde devam etmeyi sürdürün. Her ne kadar zor ve karmaşık da olsa yıllar içinde unutamayacağınız hikayeler biriktirebileceğinizden emin olabilirsiniz.

Ben FM’ye başladığımda 13 yaşındaydım. İlk seçtiğim takım dün gibi aklımda: Peterborough United FC. Ben, alt liglerden başlayıp yukarı doğru tırmanmayı seven bir FM oyuncusuyum. O yıllarda da bu takım ile kariyerime başlamıştım. Ancak her FM oyuncusunun yaşadığı gibi, korkunç bir sezon geçirmiştim. Henüz sezonun başında, galibiyetin G’sini göremediğim, sürekli mağlubiyet ve beraberliklerle geçen bir sezonda artık dayanamayıp oyunu kapatmıştım.

Oyunda, gerçekte de olduğu gibi İngiltere’deki alt ligler, Türkiye’ye kıyasla çok daha zormuş. En zor liglerden birini seçmek o dönem şanssızlıklarımdan biriydi. Sonrasında oyunun dinamiklerini az çok öğrenip daha kolay liglerin alt liglerindeki takımları tercih etmeye başladım. Deneme yanılma yoluyla çok şey öğrendim. Şu an 24 yaşındayım. Ancak 11 yıldır oynamama rağmen hala bir şeyler öğrenmeye devam ediyorum diyebilirim.

Bu yüzden paragrafın başında da söylediğim gibi sabırlı olun. FM’yi öğrenmeniz biraz zamanınızı alacak. Fakat ilerleyen zamanlarda oyunda alacağınız keyif için başta bu çileyi çekmeye değer…

Egehan Erkün

Gazeteciliğe ilk adımını Aydın’daki yerel gazetelerde çalışarak attı. Sonrasında ulusal yayın yapan internet gazeteleri Aykiri.com.tr ve Dijitalgaste.com’da editörlük yaptı. 32. TGC Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması'nda "Anahtar kelimemiz 'medya etiği': Türkiye'de SEO haberciliğinin portresi" haberi ile üstün başarı ödülüne layık görüldü. 33. TGC Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında ise 'Haber-Haber Araştırma' ve 'İnternet Medya Sitesi' kategorilerinde iki ayrı birincilik ödülünün sahibi oldu. Halihazırda İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik eğitimi almakta ve Tele1.com.tr’de editörlük yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.