Analiz: Türkiye’nin Gürcistan’a karşı oyununda artı ve eksiler, Montella’nın riskli tercihi ve bireysel performanslar…

Türkiye A Milli Takım, EURO 2024'e galibiyetle başladı. Grubun ilk maçında Gürcistan ile karşılaşan Ay Yıldızlılar, maçtan 3-1 galip ayrılarak büyük bir avantaj elde etti. Gazete Stalk'tan Egehan Erkün, kritik karşılaşmada ortaya konulan oyunun artı ve eksilerini mercek altına aldı.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) F Grubu’nda çıktığı ilk maçından 3 puanla ayrıldı. Gürcistan ile Signal Iduna Park’ta karşılaşan Ay Yıldızlılar; Mert Müldür, Arda Güler ve Kerem Aktürkoğlu’nun golleriyle sahadan 3-1 galip ayrıldı.

Türkiye A Milli Futbol Takımı oyuncuları, Montella ve teknik ekibin galibiyet sevinci. Fotoğraf: TFF.org

Milliler, 22 Haziran’da Portekiz ve 26 Haziran’da Çekya ile kozlarını paylaşacak. Bu maçlardan alınacak puanlar, Milli Takım’ın grup aşamasındaki yol haritasını belirleyecek.

MONTELLA’NIN DİZİLİŞİ VE UYUMSUZLUK

Vincenzo Montella, turnuva öncesinde alınan sonuçlar ve Gürcistan maçı öncesinde yaptığı açıklamalar nedeniyle hedef tahtasına konulmuştu. Özellikle, Arda Güler’in ilk 11’de yer alıp almayacağı ve genç oyuncunun oynatılacağı mevki hakkındaki görüşleri Montella’nın eleştirilmesine sebep olmuştu.

Montella bugün, 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya çıktı. Kaleye Mert Günok’u, stoperde ise Samet Akaydın-Abdülkerim Bardakcı ikilisini yazdı. Beklerde Ferdi Kadıoğlu ile Mert Müldür’ü kullanan Montella, orta sahanın merkezinde ise Kaan Ayhan ile Hakan Çalhanoğlu’nu sahaya sürdü. 10 Numara pozisyonunda Orkun Kökçü forma giydi .Arda sağ kanatta, Kenen Yıldız sol kanatta yer alırken, Barış Alper Yılmaz ise forvette görevlendirildi.

Türkiye A Milli Futbol Takımı. Fotoğraf: TFF.org

Maçta ilk gözüme çarpan detay, Montella’nın henüz Milli Takım’da bir oyun sistemi oturtamamış olmasıydı. Hazırlık kampında takımın yeterince hazırlanmadığı, futbolu uzaktan takip eden bir izleyicinin bile rahatlıkla fark edebileceği bir ayrıntıydı.

Oyuncular arasında yeteri kadar uyum yoktu. Takım, uzun boylu Gürcistan savunmasına karşı ilk yarının bir bölümünde ileri şişirerek, doldur boşalt yapmayı denedi ancak bu pek başarılı olmadı.

Rakip, maça üçlü savunma ile çıktı. Gürcistan’ın stoperlerinden; Solomon Kvirkvelia 1.90, Lasha Dvali 1.91 ve Guram Kashia 1.86 boyunda.

Gürcü stoperlerin hava topu mücadelelerindeki performansı şöyle:

(Mücadele sayısı/Kazanılan mücadele)

Dvali: 3/2

Kvirkvelia: 3/2

Kashia: 2/2

Özetle, Milli Takım’ın ileriye şişirdiği 8 pozisyonda, Gürcü stoperler 6 kez galip gelmiş. Sahanın en ileri ucunda görev alan Barış Alper Yılmaz, rakibin üçlü savunması tarafından iyi marke edildi ve ilk yarıda neredeyse sahada yoktu. Bu Barış Alper’in performansından ziyade Gürcistan’ın savunmasının performansıyla özetlenebilecek bir durum.

MİLLİLER ÜSTÜN BAŞLADI

Ay Yıldızlılar, maça üstün başladı, aynı üstünlüğü karşılaşmanın büyük bir kısmında da sürdürdü. Mert Müldür’ün ilk golünden 1 dakika sonra rakip sahaya çok iyi kat eden Milliler bu kez de Kenan Yıldız’la ağları gördü ancak gol ofsayt gerekçesiyle iptal edildi.

Geçersiz sayılan golden yalnızca 4 dakika sonra bu sefer Mert Günok kalesinde golü gördü. Gürcüler, Milli Takım’ın savunmasını rahatlıkla geçti ve ceza alanı içinde bomboş kalan Mikautadze topu ağlarla buluşturdu. Golde, Abdülkerim Bardakcı’nın Mikautadze’yi savunmak yerine içeri yapılabilecek bir ortaya karşı alan savunması yapması, goldeki bireysel hatalardan biri oldu.

Bardakcı’nın kaçırdığı Mikautadze’yi Hakan Çalhanoğlu engellemek istedi ancak oyuncunun gerisinde kalan Çalhanoğlu bu hamlesinde başarılı olamadı.

Günok ise bu pozisyonda, muhtemelen şiddetli yağışın da etkisiyle topu elinden kaçırdı, şanssız bir an yaşadı ve golü kapattığı köşeden yedi.

Skor eşitlendikten sonra, oyunun bir bölümünde üstünlük Gürcistan’ın eline geçti. İlk yarının son anlarında Ay Yıldızlı takım baskısını artırsa da yeniden öne geçmeyi başaramadı ve futbolcular soyunma odasına 1-1’lik skorla gitti.

Sofascore’un verilerine göre, maçtaki baskı grafiği şöyle şekillendi:

MONTELLA FORVETSİZ OYNADI

Montella, ikinci yarıda ilginç bir hamle yaptı. İlk 11’de forvette görevlendirdiği Barış Alper Yılmaz’ı, devre arasından sonra sağa çeken Montella, Arda’yı ise gizli forvet-10 numara karışımı bir pozisyona aldı. Bu hamleyle birlikte Türkiye, 4-6-0 gibi bir dizilişe döndü. Montella, yedek kulübesindeki forvetleri oyuna almak yerine bu dizilişle devam etmeyi tercih etti.

ARDA GÜLER TÜRKİYE’Yİ AYAĞA KALDIRDI

Milli Takım’da uzun bir süredir büyük umut vadeden genç yetenek Arda Güler, maçta birkaç pas hatası dışında çok iyi bir performans sergiledi. Futbolda; büyük yetenekler, en kritik anlarda ortaya çıkar… Güler de bugün ne kadar önemli bir oyuncu olduğunu sahada milyonlara ispat etti.

Arda Güler ve Orkun Kökçü’nün gol sevinci. Fotoğraf: TFF.org

Maçın 65. dakikasında sahneye çıkan Arda Güler, Ay Yıldızlı takımı jeneriklik bir golle yeniden öne geçirdi. Güler’in golü, yalnızca Türkiye’de değil Avrupa’da da kısa sürede gündem oldu. Müldür’ün ağların tozunu aldığı, Güler’in ise ceza alanı dışından mükemmel bir şutla fileleri havalandırdığı maçta, turnuvanın golü olmaya aday 2 gol birden atılmış oldu.

Güler, A Milli Takım tarihinin Avrupa Şampiyonası’nda gol atan en genç oyuncusu olma başarısının yanı sıra maçın oyuncusu seçildi.

STOPERİ ÜÇLEYEN MONTELLA ÜSTÜNLÜĞÜ GÜRCİSTAN’A VERDİ

Montella, Arda’nın golünden 14 dakika sonra iki hamle birden yaptı. 79. dakikada Merih Demiral Kaan Ayhan’ın yerine, Yusuf Yazıcı ise Arda Güler’in yerine oyuna dahil oldu. Kötü performans sergileyen Kaan’ın oyundan alınması ve sezon boyunca 90 dakika oynayamayan Güler’in oyundan alınması doğru bir karardı.

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın teknik direktörü Montella ile teknik ekibi. Fotoğraf: TFF.org

Ancak Montella’nın 2-1 öndeyken baskıyı artırmak yerine savunmayı üçleyerek geriye yaslanması çok riskli bir tercihti. Bu dakikaların ardından maçın son bölümünde Gürcistan’ın üstün olduğu ve arka arkaya ataklarla kalemizi zorladığı bir maç izledik. Özellikle direkten dönen ve Samet Akaydın’ın kafa vuruşuyla çıkardığı pozisyonlarda, Gürcistan 2 kez gole çok yaklaşan taraf oldu. Bu pozisyonlarda şanslı olmasak, maçtan sonra sevinç şarkıları söylemek yerine, çok daha farklı şeyler konuşuyor olacaktık.

İLK 11’DEKİ BİREYSEL PERFORMANSLAR

Mert Günok: Tecrübeli eldiven bugün maçta hatalı bir gol yiyerek, turnuvaya kötü bir başlangıç yapmış oldu. Şiddetli yağışın kalecileri zorladığı bir maçtı ve Günok maçta kalesinde gördüğü tek golde şanssız bir an yaşadı. Günok maçta 3 önemli kurtarış yaptı. Kötü bir performans sergilemedi ancak talihsizlik yaşamasa maçı gol yemeden tamamlayabilirdi.

Ferdi Kadıoğlu: Fenerbahçe’de başarılı bir sezonu ardında bırakan Ferdi, bugün yine iyi bir performans sergiledi. Takımın ataklarında iyi bindirmeler yaptı. Zaman zaman hedefle buluşmasa da ceza alanı içine yaptığı ortalarla önemli pozisyonlar yarattı. Ferdi, maçta yüzde 94 isabetli pas oranıyla neredeyse kusursuz bir oyun sergiledi. 2 uzun top denemesinin 2’sinde de hedefi tutturdu. 2 ortası ise hedefle buluşmadı. Bunun yanı sıra Ferdi zeminde ikili mücadelede 6/2, hava topu mücadelesinde ise 2/1’lik bir performans gösterdi

Mert Müldür: Mert, bugün maçta takımın şık bir gol atarak, takımın galibiyetine önemli bir katkı sağladı. Müldür, ataklardaki performansının yanı sıra defansta da iyi bir oyun sergiledi.

Abdülkerim Bardakcı: Galatasaray’da çok başarılı bir sezon geçiren Abdülkerim, bu maçta sahanın kilit isimlerinden biriydi. Özellikle Samet’e yönelik eleştiriler, Abdülkerim’e olan beklentiyi yükseltmişti. Maçtaki ilk golde yaptığı hata ve maçın erken dakikalarında rakip oyuncuyu çekerek gördüğü sarı kart Bardakcı’nın hanesine eksi olarak yazılabilecek ayrıntılar. 3 önemli tehlikeyi engelleyen Bardakcı, zeminde girdiği 3 ikili mücadelenin 2’sini kazandı. 5 hava topu mücadelesinin de 3’ünü kazanan Bardakcı, maçta yüzde 92’lik pas isabetiyle iyi bir oyun sergiledi.

Samet Akaydın: Turnuva öncesinde en çok endişe duyulan isimlerden biri olan Samet, Çağlar ve Ozan’ın sakatlığında bugün ilk 11’de görevlendirildi. Samet, Fenerbahçe ve Panathinaikos’ta yaptığı hataları bu maçta unutturdu. Maçta rakibin mutlak gol pozisyonunu engelleyen Akaydın, rakibin ataklarını da yaptığı kritik müdahalelerle kesti. Akaydın 6 tehlikeye engel oldu. Zeminde girdiği 3 ikili mücadelenin 2’sini kazanan Akaydın, 5 hava topu mücadelesinin 5’ini de kazandı. Akaydın yüzde 89 pas isabetiyle maçı tamamladı.

Kaan Ayhan: Kaan bugün bazı hatalar dışında ortalama bir performans sergiledi. Zeminde girdiği 5 mücadelenin 3’ünü kazanan Kaan, hava topu mücadelesinde de 5/3’lük performans sergiledi. Ayrıca Arda’nın enfes golünde topu rakipten kazanan isim oldu. 2. gole doğrudan olmasa da dolaylı olarak etki etti.

Hakan Çalhanoğlu: Turnuvada deneyimi nedeniyle en çok beklenti oluşan futbolculardan biri de Hakan Çalhanoğlu idi. Hakan, kötü bir performans sergilemese de yeterince iyi değildi. 4 ortasında 1 isabet yakaladı. 2 uzun top denemesinin 1’inde başarılı oldu. Zeminde girdiği 8 ikili mücadelenin yalnızca 2’sini kazanabildi. Serbest vuruşta sert bir şutla kaleyi denedi ancak bu vuruşa rakip takımın kalecisi engel oldu. Tüm bu verilere rağmen Çalhanoğlu, üstlendiği oyun kurucu görevini iyi yaptı. Ancak belirttiğim gibi Çalhanoğlu, beklentilerin altında kaldı.

Kenan Yıldız: Juventus’ta forma giyen ve gelecek vadeden oyuncularımızdan biri olan Kenan Yıldız, gününde değildi. Özellikle Almanya ile oynanan hazırlık maçında çok iyi bir performans sergileyerek hafızalara kazınan Kenan’dan beklenti büyük. Sonraki maçlarda daha etkili olacağından şüphem yok. Bugün yüzde 92 pas isabetiyle oynayan Kenan, orta ya da uzun top denemedi. Zeminde girdiği 6 ikili mücadelenin 1’ini kazandı. Hava top mücadelesinde ise 2/1’lik bir istatistik yakaladı.

Arda Güler: Türkiye A Milli Takımın en çok güvendiği isimlerden biri. Geçtiğimiz sezon Real Madrid’de ligde 10 maçta süre alan Güler, 6 golle adından sıkça söz ettiren bir isim olmuştu. Yeterince süre alamayan Arda’nın bugün ilk 11’de yer alıp almayacağı merakla bekleniyordu. Montella, genç yıldıza formayı verdi. Güler de üstüne düşeni yaptı. Maçta jeneriklik bir gol atarak hem Türkiye’yi ayağa kaldırdı hem de Avrupa’nın gündemine oturdu. Güler bence bugün 10 üzerinden 9’luk bir performans sergiledi. Maçın oyuncusu olmayı da sonuna kadar hak etti.

Orkun Kökçü: Orkun bugün 10 numara pozisyonunda görev aldı. Avrupa’da kariyerini sürdüren ve Milli Takım’ın önemli silahlarından biri olan Orkun, bugün çok iyi bir performans sergileyemedi. Orkun’un oyunun ofans tarafında daha etkili olması gerekiyordu. Pas isabetinde ise yüzde 84 ile maçı tamamlayan Orkun, bu alanda da takıma yeteri kadar katkı sunamadı. Zeminde girdiği 8 ikili mücaedelenin 4’ünü kazandı. Hava topunda ise girdiği tek mücadelede topu kaybeden taraf oldu.

Barış Alper Yılmaz: Galatasaray’ın en önemli oyuncularından biri olan ve şahane bir sezonu gerisinde bırakan Barış Alper, bugün forvette görev aldı. Bu pozisyonda oynadığı dakikalarda Barış, içeride topla pek buluşamadı. Uzun boylu stoperlerin arasında kayboldu ancak Montella’nın ikinci yarıda sağ kanata almasının ardından takımı harekete geçirecek bindirmeler yaptı. Barış yüzde 77 pas isabetiyle oynadı. Kaleye şut çekemedi. 2 kilit pas attı ve 1 büyük şans yarattı. 13 kez top kaybı yaşadı. Zeminde girdiği 9 ikili mücadelenin 3’ünü kazandı. Hava topu mücadelesinde de 3/1 yaptı.

Egehan Erkün

Gazeteciliğe ilk adımını Aydın’daki yerel gazetelerde çalışarak attı. Sonrasında ulusal yayın yapan internet gazeteleri Aykiri.com.tr ve Dijitalgaste.com’da editörlük yaptı. 32. TGC Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması'nda "Anahtar kelimemiz 'medya etiği': Türkiye'de SEO haberciliğinin portresi" haberi ile üstün başarı ödülüne layık görüldü. 33. TGC Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında ise 'Haber-Haber Araştırma' ve 'İnternet Medya Sitesi' kategorilerinde iki ayrı birincilik ödülünün sahibi oldu. Halihazırda İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik eğitimi almakta ve Tele1.com.tr’de editörlük yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.