Tercümanlıktan futbolun zirvesine: Jose Mourinho (2) | Adım adım kupa avcılığına…

Editör Notu:Tercümanlıktan futbolun zirvesine: Jose Mourinho’ başlıklı serinin ikinci yazısıdır. İlk yazıyı okumak için aşağıdaki linke tıklayın.

Serinin ilk yazısında Jose Mourinho’nun tercümanlıktan antrenörlüğe uzanan hayat hikayesini ele almıştık. Bu yazıda, Mourinho’nun henüz genç bir teknik adamken imza attığı başarıları ve kısa sürede kupa avcılığına uzanan öyküsünü ele alacağız. Haydi başlayalım…

YILDIZI PORTO’DA PARLADI

Mourinho, Barcelona’da Louis Van Gaal’in yardımcılığını yaptıktan sonra ülkesinin köklü kulüplerinden Benfica’da görev yapmaya başladı. Buradaki hikayesi kısa süren Mourinho, bazı anlaşmazlıkların ardından kulüpten ayrıldı.

Benfica’nın ezeli rakiplerinden Porto’ya transfer olduğunda genç bir teknik adam olan Mourinho, kendisinden beklenenin çok üzerinde bir performans gösterecek ve Avrupa’nın sayılı teknik adamlarından birine dönüşecekti.

Mourinho’nun başına geçtiği Porto, ligi o sezon üçüncü sırada tamamladı. İlk yılında bekleneni veremeyen Portekizli hoca, taraftarların kulağına şu cümleyi fısıldadı: Gelecek yıl şampiyonuz…

SÖZÜNÜ TUTTU: 3 KUPA BİRDEN…

Mourinho’nun söylediği gibi de oldu. Porto önce Portekiz Ligi’nde şampiyonluğuna daha sonra UEFA Avrupa Ligi’nde şampiyonluğa uzandı. Portekizli teknik adam, aynı sezonda Portekiz Kupası’nı da müzesine götürdü. Mourinho’nun bu başarısı kısa sürede kendisini Avrupa’nın en çok konuşulan hocalarından biri haline getirdi.

AVRUPA YETMEDİ DEVLER LİGİ’Nİ DE KAZANDI

Mourinho, 2002-2023 sezonundaki başarısını bir sonraki yıla da taşıdı. Portekizli hoca, 2003-2004 sezonunda hem Portekiz Ligi şampiyonu hem de Şampiyonlar Ligi şampiyon oldu. Porto tarihinde kısa sürede ilklere imza atan Mourinho taraftar için ‘vazgeçilmez’ oldu.

Fotoğraf: uefa.com

KUPA AVCISI, ROTAYI PREMIER LİG’E ÇEVİRDİ

Avrupa’da oldukça zor başarılara uzanan ve ‘kupa avcısı’ olarak anılan Mourinho, Chelsea’nin radarına girdi. Avrupa’nın güçlü bir takımı olmak için büyük bir revizyona giden Chelsea, Mourinho’yu kulübün başına getirdi. Mourinho, 2004-2007 yılları arasında İngiliz ekibini çalıştırdı. Kupa avcısı, buradaki kariyerinde 6 kupa daha kazandı.

Fotoğraf: chelseafc.com

Mourinho’nun Chelsea’de kazandığı kupalar şöyle:

Premier Lig şampiyonluğu (2005,02006)

FA Cup (2007)

İngiltere Lig Kupası (2005, 2007)

FA Community Shield (2005)

OTORİTER BAŞKANLARLA ANLAŞAMAYAN BİR KARAKTER

İşine karışılmamasını prensip haline getiren Mourinho, otoriter kulüp başkanlarıyla pek anlaşamayan bir karakter olarak tanınıyordu. Görev yaptığı dönemde Premier Lig’in en pahalı transferi olan Shevchenko, Chelsea’de 14 maçta 4 kez gol atınca, Portekizli hoca Ukraynalı yıldızı yedek kulübesine çekti. Yaşanan bu durum Mourinho ile kulübün patronu Abramoviç’in arasının açılmasına sebep oldu. Yaşanan tartışmaların ardından Abramoviç, teknik direktör Avraham Grant’ı Mourinho’nun üstüne futbol direktörü olarak getirdi. Bu durumdan rahatsız olan Mourinho, Chelsea’deki görevinden istifa etti.

KUPA AVCISININ YENİ ADRESİ İTALYA

Chelsea’den ayrılan Mourinho bu sefer İtalya’nın yolunu tuttu. Portekizli futbol adamı, 2008’de Serie A’nın köklü kulüplerinden Inter ile anlaştı. 2008-2010 yıllarında Inter’i başında olan Mourinho, burada da kariyerine 5 kupa ekledi.

Fotoğraf: uefa.com

Inter, Mourinho döneminde UEFA Şampiyonlar Ligi (2010), İtalya Serie A (2009, 2010), İtalya Kupası (2010) ve İtalya Supercoppa (2008) kupalarını müzesine götürdü.

Şampiyonlar Ligi’nde Barcelona’ya karşı aldığı galibiyet Avrupa futbolunun en çok konuşulan başarılarından biri oldu. Pep Guardiola’nın tiki taka taktiğiyle başarıdan başarıya koştuğu Barcelona karşısında, kırmızı kart görmesine rağmen turu geçmeyi başaran Inter, o sezonun en çok konuşulan takımı oldu.

TERCÜMANIN İNTİKAMI…

Mourinho’nun tarihi başarısı Barcelona’dan bir intikam olarak nitelendirildi. Bir dönem Barcelona’da tercümanlık yapan Mourinho’ya Katalan taraftarlar ‘Sen hep tercüman olarak kalacaksın’ pankartıyla mesaj göndermişti. Mourinho’nun Messi’li Barcelona’yı kupa dışına itmesi, Katalan taraftarlara verilen önemli bir cevaptı. Mourinho’nun bu başarısı adının yavaş yavaş Real Madrid’le anılmasına da sebep olacaktı…

ROTA İSPANYA AMA BİLET MADRID’E

Barcelona’da tercümanlık ve yardımcı antrenörlük yapan Mourinho, bu sefer İspanya’ya ‘kupa avcısı’ olarak döndü. Ancak Mourinho’nun yeni adresi Madrid’di. Real Madrid ile anlaşan Portekizli, başarı grafiğini burada da sürdürdü.

Fotoğraf: uefa.com

İspanya’daki Barcelona üstünlüğünü tersine çevirmek için getirilen Mourinho, Madrid’in bu hedefinde de başarıya ulaştı. Eflatun-Beyazlılar, Mourinho yönetiminde Kral Kupası (2011), La Liga (2012) ve İspanya Süper Kupası’nı (2011) müzesine götürdü.

CASILLAS İLE YAŞADIĞI SORUN AYRILIĞI GETİRDİ

2016 yılına kadar Real Madrid ile sözleşmesi bulunan Mourinho, Eflatun-Beyazlıların ve İspanyol Milli Takımı’nın kalecisi Iker Casillas ile yaşadığı tartışmalar sebebiyle 20 Mayıs 2013’te görevinden ayrılmaya karar verdi.

YENİDEN CHELSEA

Mourinho, 2013’te Chelsea ile 4 yıllık sözleşmeye imza attı. İngiliz devindeki ikinci döneminde Premier Lig şampiyonluğuna uzandı.14 Aralık 2015’de ise Chelsea, Leicester City’ye 2-1 yenilince gözler Mourinho’ya çevrildi. 16 maçta 9 kez mağlup olan Chelsea’nin patronu Abramoviç, 17 Aralık 2015’te Portekizlinin görevine son verdi.

MANCHESTER UNITED’DA MOURINHO DÖNEMİ

José Mourinho, Mayıs 2016’dan Aralık 2018’e kadar Manchester United’ı yönetti. İlk sezonunda FA Community Shield, EFL Cup ve UEFA Avrupa Ligi’ni kazandı, ancak Premier Lig’de 6. sırada kaldı. 2017-2018 sezonunda Premier Lig’de 2. oldular, FA Cup finalinde Chelsea’ye yenildiler ve UEFA Şampiyonlar Ligi’nde son 16 turunda elendiler. 2018-2019 sezonuna kötü bir başlangıç yapan United, istikrarsız performans gösterdi ve Mourinho Aralık 2018’de görevden alındı. Dönemi kupa başarılarına rağmen ligde istikrar eksikliği, Avrupa’da başarısızlık ve takım içi huzursuzluklarla eleştirildi.

Fotoğraf: manutd.com

TOTTENHAM KARİYERİ

José Mourinho, Kasım 2019’da Mauricio Pochettino’nun yerine Tottenham Hotspur’un başına geçti. İlk sezonunda, Tottenham Premier Lig’i 6. sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi’ne katılma hakkı kazandı. 2020-2021 sezonuna güçlü bir başlangıç yaptı ve bir dönem ligin zirvesinde yer aldı, ancak istikrarsız performanslar nedeniyle sezon ilerledikçe düşüş yaşadı. Mourinho, Nisan 2021’de Carabao Cup finalinden bir hafta önce görevden alındı. Tottenham, finalde Manchester City’ye 1-0 yenildi. Mourinho’nun Tottenham dönemi, takımın beklentilerini karşılayamaması ve savunma ağırlıklı futbolu nedeniyle eleştirildi.

Fotoğraf: uefa.com

ROMA’YA AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU YAŞATTI

José Mourinho, Mayıs 2021’de AS Roma’nın başına geçti. İlk sezonunda Serie A’yı 6. sırada tamamladı ve UEFA Konferans Ligi’ne katılma hakkı kazandı. 2021-2022 sezonunda Roma, UEFA Konferans Ligi’nde başarılı bir performans sergileyerek finalde Feyenoord’u 1-0 yenip turnuvanın ilk şampiyonu oldu. Bu zafer, Mourinho’nun Roma’daki kariyerine güçlü bir başlangıç yapmasını sağladı ve kulübe Avrupa’da önemli bir kupa kazandırdı. 2022-2023 sezonunda Serie A’da üst sıralar için mücadele etmeye devam eden Roma, UEFA Avrupa Ligi’nde de başarılı bir performans sergiledi ve finale yükseldi, ancak finalde Sevilla’ya penaltılarla kaybetti. Mourinho’nun Roma kariyeri, kulübe uzun yıllar sonra Avrupa’da kupa kazandırmasıyla ve takımı yeniden rekabetçi hale getirmesiyle öne çıktı.

Fotoğraf: uefa.com

Egehan Erkün

Gazeteciliğe ilk adımını Aydın’daki yerel gazetelerde çalışarak attı. Sonrasında ulusal yayın yapan internet gazeteleri Aykiri.com.tr ve Dijitalgaste.com’da editörlük yaptı. 32. TGC Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması'nda "Anahtar kelimemiz 'medya etiği': Türkiye'de SEO haberciliğinin portresi" haberi ile üstün başarı ödülüne layık görüldü. 33. TGC Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında ise 'Haber-Haber Araştırma' ve 'İnternet Medya Sitesi' kategorilerinde iki ayrı birincilik ödülünün sahibi oldu. Halihazırda İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik eğitimi almakta ve Tele1.com.tr’de editörlük yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.