Tercümanlıktan futbolun zirvesine: Jose Mourinho (1) | Yeşil sahaların pes etmeyen karakteri

Editör notu: Yeşil sahaların sayılı teknik direktörlerinden biri olan Jose Mourinho’nun başarılarla dolu hikayesini tek bir yazıya sığdırmayı içimize sindiremedik. Okuyacağınız bu satırlar, Portekizli hocanın çocukluğundan itibaren başarı merdivenlerini tek tek tırmandığı kariyerinin anlatıldığı dizinin ilk yazısı. Serinin devamı için aşağıdaki linke tıklayın.

Bizi X’te takip edin!

Fenerbahçe’de 20 yılı aşkın süre başkanlık yapan ve son seçimlerde başkanlık yarışını Ali Koç’a karşı kaybeden Aziz Yıldırım, 6 yıl sonra başkanlık görevine yeniden talip oldu. Birçok Fenerbahçe taraftarının ‘efsane’ olarak nitelendirdiği Yıldırım, olağan seçimli genel kurulda aday olacağını ve takımın başına Portekizli futbol adamı Jose Mourinho’yu getirmeyi planladığını açıkladı.

Mourinho’nun ismi dahi camiayı hareketlendirmeye yetti. Birçok taraftar, Mourinho’nun yolunu şimdiden gözlemeye başladı. Süper Lig’de 2023-2024 sezonu henüz sona ermedi ancak şampiyonluğu büyük ölçüde Galatasaray’a kaptıran Fenerbahçe’de gözler bir sonraki sezona çevrildi.

Futbol tarihinde en başarılı teknik direktörlerden biri olarak anılan Mourinho, farklı kulüplerde birçok kupayı kazanıp, geride birçok hikâye bıraktı. Peki futbol otoritelerinin belki de ilk 5 hoca arasında gördüğü bu Portekizli ‘çılgın’ teknik adam kim? Nerede doğdu, yeşil sahalara ilk adımını nasıl attı? Başarısının arkasında yatan sırlar neler? Gazete Stalk, futbolseverler için Mourinho’nun hayatını mercek altına aldı. İşte Jose Mourinho’nun portresi…

KALECİ BİR BABA VE ÖĞRETMEN BİR ANNENİN OĞLU

Jose Mario dos Santos Felix Mourinho ya da bilinen adıyla Jose Mourinho, takvim yaprakları 26 Ocak 1963’ü gösterdiğinde kaleci bir babanın ve öğretmen bir annenin oğlu olarak Portekiz’in Setubal kentinde dünyaya gözlerini açtı. Annesi Maria Julia Mourinho ilkokul öğretmeni, babası Felix Mourinho ise profesyonel kaleciydi.

Jose Mourinho’nun çocukluk fotoğrafı

YABANCI DİLE İLGİSİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Mourinho, derslerinde pek başarılı bir öğrenci olamadı. Annesinin yönlendirmelerine rağmen okulla arası pek iyi gitmedi. Ancak çocukluktan itibaren dil öğrenme konusundaki yeteneği çevresindekilerin kısa sürede dikkatini çekti. Mourinho, o dönemde bu yeteneğinin kendisine başarılarla dolu bir futbol kariyerinin kapısını açacağının belki de hiç farkında değildi.

Jose Mourinho’nun çocukluk fotoğrafı. Mourinho (solda), Mourinho’nun babası (sağda)

HAYALİ FUTBOLCU OLMAKTI

Futbol ile iç içe bir ailede büyüyen Mourinho, çoğu çocuk gibi futbolcu olmanın hayalini kuruyordu. Ancak Mourinho için yeşil sahada işler pek yolunda gitmedi. Mourinho, babasının da yardımıyla 18 yaşında futbol kariyerine ilk adımını attı. Orta sahada oynayan Jose, sırasıyla; Rio Ave (1980-1982), Belenenses (1982-1983), Sesimbra (1983-1985), Comercio (1985-1987) takımlarında forma giydi. Futbolcu olma çabası yalnızca 9 yıl sürdü. 26 yaşında, düşlediği başarıyı yakalayamayacağını anladı ve futbolu bıraktı.

Jose Mourinho futbolculuk dönemi

FUTBOLCU OLAMADI AMA YEŞİL SAHALARDAN VAZGEÇMEDİ

Mourinho, annesinin karşı çıkmasına rağmen Lizbon Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Akademisi’ne başladı. Jose, beş yıllık eğitiminin ardından önce bir okulda beden eğitimi öğretmenliği yapmaya başladı, daha sonra Setubal FC’nin genç takımında teknik direktörlük yaptı. 1992 yılında ise Jose’nin hayatında, kariyerini tamamen değiştirecek bir gelişme yaşandı. İngiliz teknik adam Boby Robson, Sporting Lizbon’un başına geçtiğinde yanına futbol bilgisi olan bir tercüman arıyordu. Bu göreve 29 yaşındaki Jose Mourinho’yu getirdi.

Jose Mourinho’nun gençliği

TERCÜMANLIK KISA SÜRDÜ

Jose’deki ışığın kısa sürede farkına varan Robson, Portekizli futbol adamını tercümanlık görevinden alıp, yardımcısı yaptı. Mourinho, böylece profesyonel olarak futbolun teknik tarafında ilk deneyimini yaşayacaktı. Robson, 1993 yılında Portekiz’in dev kulüplerinden Porto’yla sözleşme imzaladı. İngiliz teknik adam, Sporting’de yardımlığını yapan Mourinho’dan vazgeçmedi. Robson ile Mourinho da Porto’nun yolunu tuttu.

Robson (Futbolcuların sırtında), Mourinho (sağda)

PORTEKİZ’DEN KATALAN DEVİNE…

Mourinho, 1993-1996 yılları arasında iyi bir ivme yakalayan Porto’da, teknik ekibin dikkat çeken isimlerinden birine dönüşmüştü. Robson, başarılı bir grafik sergiledikten sonra İspanyol devi Barcelona’nın yolunu tuttu. Jose, Katalan devinde de İngiliz teknik adamın ekibinde yer aldı.

Robson (solda) ile Mourinho’nun (sağda) Barcelona’da çalıştıkları dönem

ROBSON İLE YOLLAR AYRILDI

Jose, başarı merdivenlerini birlikte tırmandığı Robson ile 1997’de yollarını ayırdı. Robson Katalan devinden ayrılırken, Mourinho kulüpte yardımcı antrenör olarak görevine devam etmeyi tercih etti. Jose, 1997 ve 2000 yılları arasında Barcelona’da Louis Van Gaal’in yardımcılık görevini üstlendi. Portekizli futbol adamı, burada iki de şampiyonluk yaşadı.

Louis Van Gaal (solda) ve Jose Mourinho (sağda)

DEVAMI GELECEK…

Barcelona’nın yardımcılık görevinin ardından, Jose’nin yıldızının parlayacağı günler artık çok uzakta değildi. Mourinho’nun kariyerindeki hızlı yükselişinin hikayesi, tercih ettiği diziliş, futbol felsefesi, acı ve tatlı anıları yazı dizisinin devamında yer alacak. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın…

Egehan Erkün

Gazeteciliğe ilk adımını Aydın’daki yerel gazetelerde çalışarak attı. Sonrasında ulusal yayın yapan internet gazeteleri Aykiri.com.tr ve Dijitalgaste.com’da editörlük yaptı. 32. TGC Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması'nda "Anahtar kelimemiz 'medya etiği': Türkiye'de SEO haberciliğinin portresi" haberi ile üstün başarı ödülüne layık görüldü. 33. TGC Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında ise 'Haber-Haber Araştırma' ve 'İnternet Medya Sitesi' kategorilerinde iki ayrı birincilik ödülünün sahibi oldu. Halihazırda İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik eğitimi almakta ve Tele1.com.tr’de editörlük yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.