/

Editörleri üzecek haber: Google yapay zeka ile haber yazmayı test ediyor

Teknoloji devi Google, yapay zeka teknolojisinden yararlanarak haber içerikleri üretecek ‘Genesis’ isimli yazılımı test etmeye başladığını açıkladı.

Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan yapay zeka, kendini hızla güncellemeye ve geliştirmeye devam ediyor. Hem yazılı, hem görsel, hem de işitsel temalı yapay zeka yazılımlarının sıkça konuşulduğu bu günlerde, teknoloji devi Google da bu alanda yeni bir girişime imza attı.

Dünyanın en yaygın arama motoru olan ve bünyesinde milyarlarca bilgiyi barındıran Google, haber içeriği üretebilecek ‘Genesis’ isimli yapay zeka yazılımını test etmeye başladı.

HABER KURUMLARINA SUNULDU

The New York Times’ın aktardığı bilgiye göre, gazetecilere yardımcı olması için geliştirilen yapay zeka yazılımı, ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times ve The Washington Post ile The Wall Street Journal’ın sahibi olan News Corp’un yöneticilerine sunuldu.

“HER TÜRLÜ VERİDEN HABER METNİ YAZABİLİYOR”

‘Genesis’ isimli teknolojin, kendisine sunulan güncel olaylar dahil her türlü bilgiden haber metni hazırlayabildiği iddia ediliyor. Google, bu girişiminin “kişisel asistan” gibi çalışacağını ve gazetecilere zaman kazandırabileceğini belirtiyor.

BAZI YÖNETİCİLER GENESİS’İ “RAHATSIZ EDİCİ” BULDU

Google’ın sunumunu izleyen bazı yöneticiler, Genesis’i “rahatsız edici” bulduklarını belirtti ve “haberin doğruluğu konusunda bazı önemli noktaları göz ardı ettiği” endişesini dile getirdi.

Google Sözcüsü Jenn Crider ise üzerinde çalıştıkları yeni yapay zeka yazılımı hakkında şu görüşü dile getirdi:

“Genesis, gazetecilerin haber yazmak ve bunları doğrulamakta sahip oldukları temel rolün yerini almayı amaçlamıyor.”

New York City Üniversitesinden Prof. Jeff Jarvis, Google’ın yeni teknolojisinin, potansiyel olumlu ve olumsuz yanları olduğunu belirterek, “Bu teknoloji, olgusal bilgileri güvenilir şekilde sunabiliyorsa, gazeteciler kullanmalıdır.” ifadesini kullandı.

“HABER KURULUŞLARININ GÜVENİRLİĞİNE ZARAR VEREBİLİR”

Jarvis, bazı haberlerin gazeteciler ve haber kuruluşlarının nüans ve kültürel anlayışını gerektirdiğine değinerek, söz konusu teknolojinin kullanılmasının haber kuruluşlarının güvenirliğine zarar verebileceğini söyledi.

HABER KURULUŞLARINDA YAPAY ZEKA İLE İLGİLİ TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan yapay zeka teknolojileri gelişimini sürdürürken, dünyanın dört bir yanındaki haber kuruluşları, gazetecilik faaliyetlerinde yapay zekadan yararlanma konusunu tartışıyor.

The Times, NPR radyosu ve Insider dahil olmak üzere bazı kuruluşlar, “saniyelerin ve doğruluğun çok önemli olduğu haber dünyasında sorumlu şekilde nasıl uygulanabileceğini görmek için” yapay zekanın potansiyellerini keşfetmeyi planladıklarını söylemişti.

Associated Press (AP), uzun zamandır kurumsal raporlar gibi konuların haberleştirilmesinde yapay zeka kullanırken, ajans ayrıca haber arşivini yapay zeka modeli ChatGPT ile paylaşacağını duyurdu.

Öte yandan, NBC News ve The Times gibi haber kuruluşları, yapay zekanın verilerini izinsiz olarak kaydetmesine tepki göstermişti.

Şu habere de göz atabilirsiniz:

https://www.gazetestalk.com/sohbet-robotu-chat-gpt-ile-soylesi-iyi-ve-kotu-gazeteciligin-ornekleri-nelerdir-turkiyede-hangi-gazetecileri-taniyor/

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.